Documents in: Bahasa Indonesia Deutsch Español Français Italiano Japanese Polski Português Russian Chinese Tagalog
International Communist League
Home Spartacist, theoretical and documentary repository of the ICL, incorporating Women & Revolution Workers Vanguard, biweekly organ of the Spartacist League/U.S. Periodicals and directory of the sections of the ICL ICL Declaration of Principles Other literature of the ICL ICL events

Αρχείο

Αποκτήστε Συνδρομή στον Μπολσεβίκο, Όργανο της Τροτσκιστικής Ομάδας της Ελλάδας

Ανακοίνωση, Φεβρουάριος 2021

PDF
English version

Άμεση Απελευθέρωση στον Δημήτρη Κουφοντίνα!

23 Φεβρουαρίου – Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου ζητώντας όπως γράφει ο ίδιος στην επιστολή του «να με ξαναφέρουν στο υπόγειο του Κορυδαλλού, στην ειδική πτέρυγα που έκτισε ο ίδιος ο υπουργός της καταστολής, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, για να θάψει την 17Ν, και όπου πέρασα τα 16 από τα 18 χρόνια που είμαι στη φυλακή». Το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος και πίσω από αυτό οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές είναι αποφασισμένοι να τον δολοφονήσουν. Ελευθερία στον Δημήτρη Κουφοντίνα και σε όλους τους καταδικασμένους της «17Ν» τώρα! Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων από τις πορείες υπεράσπισης του Κουφοντίνα!

Αυτά τα αιτήματα αποτελούν μια στοιχειώδη πράξη αλληλεγγύης προς τους ριζοσπάστες ακτιβιστές που θυματοποιούνται από το αστικό κράτος και είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση του εργατικού κινήματος και της αριστεράς στο σύνολό της. Αλλά η μίζερη ελληνική αριστερά βρίσκεται στην πλευρά της δολοφονικής αστικής βεντέτας εναντίον του Κουφοντίνα γιατί αρνείται να ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Η «17N» συμμετείχε σε πράξεις ατομικής τρομοκρατίας, όπως σε δολοφονίες εκπροσώπων της ελληνικής αστικής τάξης και του κρατικού μηχανισμού της, καθώς και Αμερικανών και Βρετανών ιμπεριαλιστών. Όπως γράψαμε στο κείμενο ίδρυσης του τμήματός μας (Η ίδρυση της Τροτσκιστικής Ομάδας της Ελλάδας):

«Κάθε φορά που οι καταπιεσμένοι δρουν ενάντια στην αστική τάξη και το κράτος της τους υπερασπιζόμαστε ενάντια στην καπιταλιστική καταστολή είμαστε όμως αντίθετοι με την απελπισμένη μικροαστική στρατηγική της ατομικής τρομοκρατίας η οποία είναι αντίθετη με το καθήκον της ανύψωσης της συνείδησης του προλεταριάτου που είναι η μόνη τάξη με το ιστορικό συμφέρον και την κοινωνική δύναμη για να διαλύσει την καπιταλιστική εκμετάλλευση».

Ταυτόχρονα, η «17Ν» μοιράστηκε την εθνικιστική οπτική των Ελλήνων καπιταλιστών, όπως φαίνεται στη στοχοποίηση των Τούρκων διπλωματών για το κυπριακό.

Για τους Μαρξιστές, η στόχευση από την «17Ν» εκείνων που διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα εκμετάλλευσης, το οποίο είναι υπεύθυνο για βάρβαρες πράξεις κατά της ανθρωπότητας παγκοσμίως, δεν αποτελεί έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Ως προλετάριοι επαναστάτες, είμαστε ενάντια στη στρατηγική της ατομικής τρομοκρατίας, ακόμη και όταν προέρχεται από μια πραγματική, αν και λανθασμένη παρόρμηση για την υπεράσπιση των καταπιεζόμενων. Είναι άλλο ζήτημα οι τρομοκρατικές ενέργειες που στοχεύουν αμάχους, οι οποίες είναι απλώς εγκληματικές. Η τρομοκρατία αντιτίθεται στην κινητοποίηση των μαζών, και σχεδόν πάντα έχει αθώα θύματα. Όπως έγραφε ο Τρότσκι:

«Ένας μεμονωμένος και απομονωμένος ήρωας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις μάζες. Καταλαβαίνουμε, όμως, πολύ καθαρά, πόσο αναπόφευκτες είναι τέτοιες σπασμωδικές ενέργειες απελπισίας και εκδίκησης. … Μόνο ένα μεγάλο επαναστατικό μαζικό κίνημα, και όχι ο μοναχικός εκδικητής, μπορεί να απελευθερώσει τους καταπιεσμένους, ένα κίνημα που δεν θα αφήσει ούτε ίχνος από ολόκληρο το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, της εθνικής καταπίεσης και των φυλετικών διώξεων».

– Για τον Γκρύνσπαν, 14 Φεβρουαρίου 1939

Καταδικάζουμε την άθλια θέση του ΚΚΕ που κατηγορούσε την «17 Νοέμβρη» ότι ήταν προβοκάτορες σε συνεργασία με «ξένες μυστικές υπηρεσίες που δρουν στη χώρα μας, είτε η CIA είναι αυτή, είτε η Μοσάντ, είτε άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, αλλά και από την ντόπια ΕΥΠ» (Ριζοσπάστης, 2/03/2003, «Υπόθεση “17 Νοέμβρη”» «Μια σειρά ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ»). Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι η αστική τάξη εκμεταλλεύεται μεμονωμένες τρομοκρατικές ενέργειες για να εντείνει την καταστολή του εργατικού κινήματος, ως δικαιολογία για να μην υπερασπιστεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα και την «17Ν» ενάντια στο αστικό κράτος, κατηγορώντας τους ότι προσφέρουν έργο στους αστούς «για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, την επαναστατική ιδεολογία και δράση, αλλά και για να θεσπίζουν – στο όνομα της πάταξής τους – “τρομονόμους”, που τελικά στρέφονται κατά των λαϊκών δικαιωμάτων και της εργατικής – λαϊκής πάλης» (Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «Για την αντιμετώπιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στη “17Ν” Δημήτρη Κουφοντίνα», 18/02/21).

Η δε αριστερά (ΣΕΚ, ΝΑΡ, η υπόλοιπη ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) η οποία σκίζει τα ιμάτιά της για την άδικη και αντιδημοκρατική πολιτική, παραπονιέται για παραβίαση του σωφρονιστικού κώδικα, για φωτογραφικές διατάξεις εκδίκησης και παλεύει για ένα κράτος δικαίου, όχι μόνο αρνείται να ζητήσει την απελευθέρωση του Κουφοντίνα, αλλά το μόνο που ζητά είναι απλά να επιστρέψει σε ένα διαφορετικό μπουντρούμι, αυτό του Κορυδαλλού.

Το πλαίσιο των αιτημάτων τους ξεκινά και τελειώνει με την απαίτηση η αστική τάξη να υπακούσει στους δικούς της νόμους. Όπως χαρακτηριστικά γράφει το ΝΑΡ στην Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, «Να σταματήσει τώρα η εκδικητική αντιδημοκρατική πολιτική κατά του Δ. Κουφοντίνα» (18/01/21): «η μεταγωγή αυτή δεν είναι νόμιμη ούτε με το νέο νόμο (4760/2020) της ΝΔ … Πρόκειται για μια εκδικητική, κυνική και εγκληματική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, πλευρά της συνολικής αντιδημοκρατικής και ολοκληρωτικού χαρακτήρα πολιτικής σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που εκφράζεται με ιδιαίτερη βιαιότητα απέναντι στους κρατούμενους».

Σε αντίθεση με τις ψευδαισθήσεις της αριστεράς, το αστικό κράτος υπάρχει ακριβώς για να φυλακίζει, να συνθλίβει και να εξολοθρεύει εκείνους που θα αμφισβητήσουν την κυριαρχία των καπιταλιστών. Όπως επέμεναν ο Ένγκελς, ο Μαρξ, ο Λένιν, και ο Τρότσκι: το καπιταλιστικό κράτος δεν είναι παρά ένα όργανο οργανωμένης βίας – ο πυρήνας του οποίου είναι τα ειδικά ένοπλα σώματα – με τα οποία η καπιταλιστική άρχουσα τάξη καταπιέζει την εργατική τάξη. Το κράτος δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί ή να αναγκαστεί να ενεργήσει προς το συμφέρον των εργαζομένων και των καταπιεζόμενων. Πρέπει να συντριβεί μέσω της προλεταριακής επανάστασης και να αντικατασταθεί από ένα εργατικό κράτος.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η ΝΔ εκδικείται τον Δημήτρη Κουφοντίνα, το ΝΑΡ για άλλη μια φορά εξωραΐζει τον ΣΥΡΙΖΑ – ένα καπιταλιστικό κόμμα – έναντι της ΝΔ, προωθώντας την ταξική συνεργασία στην «πάλη κατά της δεξιάς», όταν η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η ΝΔ θέλει τον Κουφοντίνα νεκρό τώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αργοπεθαίνει στη φυλακή.

Ενάντια στις αυταπάτες που προωθεί η ρεφορμιστική αριστερά για τον μεταρρυθμισμό του κράτους, αγωνιζόμαστε για να συγκεντρώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τον πυρήνα ενός επαναστατικού εργατικού κόμματος, τμήματος μιας επανασφυρηλατημένης Τετάρτης Διεθνούς. Η προοπτική μας απαιτεί τη διεθνιστική ενότητα της εργατικής τάξης σε έναν επαναστατικό αγώνα κατά του ελληνικού καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού.